luni, 24 decembrie 2018

Cozonac pufos

Bună dimineața la Moș Ajun!

Azi mă laud și-mi laud soțul. E zi de făcut cozonaci pentru a-i mânca mâine dimineață, cu cafea cu lapte, în timp ce despachetăm cadourile de la Moș.

Cum spuneam, soțul meu s-a trezit la 5 pentru a face minunățiile astea care acum sunt în cuptor. 


 Poză din timpul coacerii - Doamne, miroase divin!

Mai jos, pentru curioși, rețeta cu cantitățile necesare pentru 4 cozonaci pufoși 😍😍😍

Ingrediente aluat
2-2,5kg de făină
40g drojdie
2 l de lapte
2 pachete de unt 
300 g zahăr
2 fiole esență de vanilie
2 fiole esență de rom
10 gălbenușuri + 1 ou întreg

Umplutură
1 kg nucă măcinată
15 albușuri
100 g zahăr
3 fiole de esență de rom
2 linguri de cacao

Maglavais 1
2 ouă
2 linguri de miere 
2 linguri de lapte

Maglavais 2
2 linguri de miere
2 linguri de apă


Mod de preparare

Într-un vas încăpător se pun 2 kg de făină, în mijlocul căreia se face un cuib. Drojdia se dizolvă în puțină apă călduță cu 50 g de zahăr, se toarnă în cuib împreună cu un ou întreg și se lasă la crescut aproximativ 15 minute. 

Între timp, se bat cele 10 gălbenușuri și se aduagă treptat cele 250 g de zahăr. Se mixează bine de tot, până se dizolvă zahărul. Mai adăugăm 200g de lapte călduț, se amestecă și se lasă la odihnit.

Se amestecă făina cu maiaua crescută și se adaugă, treptat, laptele rămas, călduț. Se frământă, adăugând și gălbenușurile mixate mai devreme. Untul se pune la topit și se adaugă apoi treptat, aluatul se frământă până devine elastic și pufos. La nevoie, se mai adaugă făină pentrui a se dezlipi aluatul ușor de pe vas. Se lasă la dospit într-un loc cald (noi punem vasul cu aluat pe dulap, acoperit cu un ștergar curat) pentru circa 2 ore după care îl mai frământăm o dată și îl mai lăsăm la crescut încă o oră.

Când aluatul își vede de treaba sa, noi facem la fel, ne vdem de treaba noastră, adică pregătim umplutura.

Se bat albușurile spumă tare, se amestecă apoi nuca măcinată, zahărul, esența și cacao până devine o pastă omogenă.

După ce aluatul a crescut ca un bebeluș îl porționăm în 8 bucăți egale. Fiecare parte se întinde cu sucitorul ca o foaie pe care punem apoi umplutura (o putem porționa și pe aceasta în 8 părți egale) și rulăm. Două astfel de bucăți rulate se pun în tava tapetată cu hârtie de copt, cozonacul fiind lăsat să mai crească și în tavă aproximativ  de minute.

Se amestecă două ouă cu 2 linguri de miere și 2 linguri de lapte cu care se ung cozonacii înainte de a fi dați la cuptor pentru 45-50 de minute (îi mai încercați cu scobitoarea sau un băț de frigăruie) în cuptorul preîncălzit la 175-180 de grade Celsius.

După ce îi scoatem din cuptor, amestecăm 2 linguri de miere cu altele două de apă și ungem minunățiile. Îi acoperim cu ștergare curate și îi lăsăm la răcit în tăvi, urmând să nbe bucurăm de gustul minunat alături de familie.

Crăciun cu liniște și pace!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu